Mikulás, a punk - Kreatív írás kép alapján 8.

Készültem mikulásra egy rövid történettel Miklósról. Az ötletet egy kép adta a Talentum oldaláról. Régi képről írós játék, de tavaly az aktuális mikulás képről írtam, ezt meg mostanra hagytam meg.

Mikulás, a punk


Miklós értetlenül meredt a nagy kupac levélre a kandalló mellett. Az előző éjszaka igazán hideg volt, ezért döntött úgy, hogy nem fog fagyoskodni, ha már a házban van egy csinos kandalló, kihasználja a lehetőséget, és befűti a lakást. Este majdnem egy órán át ücsörgött a tűz mellett a pattogó lángokat bámulva, és arra gondolt, hogy talán mégiscsak megérte elköltözni a nagyvárosból a semmi közepébe – valójában egy alföldi kisvárosba, de London, New York és Budapest után tényleg úgy érezte, a világvégére –, hiszen ilyen hangulatban ott nem lehetett része. Hogy az a levélkupac hogy került másnap a kandalló mellé, teljes rejtély volt a számára.

Felvette az első, szépen megcímzett borítékot. Vállat vonva kibontotta, széthajtogatta a levelet, és olvasni kezdte:

Kedves Mikulás!

– Ez valami vicc – motyogta, de azért tovább olvasott.

Az osztályban mindenki kinevetett, hogy levelet írok neked, mert mindenki azt mondja, hogy nem létezel, de nem érdekel. Szóval én nem szeretnék sem játékokat, sem édességeket Mikulásra, mint a többiek. Én valami mást szeretnék kérni. Két éve kaptam két papagájt ajándékba, de egy héttel ezelőtt elrepült az egyik. Pityu most nagyon szomorú, és szeretném megvigasztalni. Ezért én csak egy párt kérek neki. Remélem, megkapod ezt a levelet. Meg azt is remélem, hogy igazi vagy.

Boldog Mikulást!

Zsolti


Miklós tétovázva bontotta ki a második levelet.

Kedves Mikulás!

Nagyon jó gyerek voltam az idén, még a jegyeim is jobbak lettek, de tudom, hogy anyuknak nem lesz pénze biciklire. Nagyon szeretnék egy biciklit, nekem még egy régi, kopott bringa is jó lenne, bármilyennek örülnék.

Boldog névnapot!

Karcsi


Elővette a következő üzenetet:

Kedves Mikulás!

Én csak egy labdát szeretnék kérni a testvéremnek, meg egy új órát az anyukámnak. Ha gondolod, nekem is hozhatsz valami apróságot, de nincs különleges kívánságom.

Kellemes ünnepeket!

Lili


Sorban olvasta az összes levelet. Amikor a végére ért, elgondolkodva letette a borítékokat az asztalra, és leült töprengeni. Mégis mi volt ez az egész? Jó, jó, Miklósnak hívták, de azért őt aligha lehetett télapónak nézni! Mérnök volt, huszonöt éves és punk.

De a levelek egyre csak gyűltek és gyűltek, ahogy közeledett a Mikulás, és ő nem tudta mire vélni a dolgot. Minden üzenetet a Mikulásnak címeztek, és olyan gyorsan szaporodtak a levelek, hogy hamarosan már nem fértek el az asztalán. Ahogy teltek a napok, Miklós egyre kevésbé tudott a munkájára koncentrálni, és egyre többet járt az agya a leveleken. Addig-addig gondolkodott a dolgon, míg rá nem jött, hogy tennie kell valamit. Sok gyerek kívánsága annyira egyszerűen teljesíthető volt, ráadásul sok esetben annyira kedvesen írtak, hogy Miklós a névnapja előtt három nappal elindult bevásárolni. Lilinek egy labda és egy szép óra, meg egy gyönyörű baba, amiért olyan kedves volt. Vett egy szép papagájt is, hogy Zsoltié ne legyen egyedül, vásárolt még mindenféle apró játékot, bicikliket, DVD-ket, mindent, amit a gyerekek kértek. Még egy tündéri kiscicát is kerített az egyik Mónika nevű kislánynak, aki évek óta szeretett volna egyet.

Mindig vigyorogva tért vissza, amikor újra beszerzett valami ajándékot, és meglátta, hogy az egész ház tele van kisebb nagyobb ajándékcsomagokkal. Szépen felcímkézte őket, hogy semmi se keveredjen össze. A névnapja előtt fütyörészve indult el egy Mikulás ruháért, hiszen anélkül nem indulhatott el a városban ajándékokat kézbesíteni.

Megjegyzések